Protecting You- Protecting Me

PY/PM

Protecting You / Protecting Me är ett amerikanskt preventionsprogram kring alkohol, droger, mediciner och trafik och har skapats av MADD i USA tillsammans med den moderna hjärnforskningen.

Syftet med programmet är att förebygga genom tidiga påverkansinsatser och därmed skapa skyddsfaktorer för kroppens viktigaste organ – hjärnan.

Målsättningen är att genom den pedagogiska plattform som programmet vilar på, hjälpa till att skjuta upp alkoholdebuten hos unga människor. Programmet är utformat så att huvudmålgruppen utgörs av barn mellan 7 och 12 år, alltså barn i grundskolan. Barnen undervisas av ”coacher”-lärare som kan bestå av gymnasieelever eller studenter från universiteten. Motivet är att skyddsfaktorerna ska slå dubbelt. Dels för att den yngsta målgruppen ska bygga upp skyddsfaktorerna och kunskaperna kring alkohol, droger, mediciner och trafiksäkerhet, dels få de unga coacherna att komma till insikt och därmed sprida kunskaperna vidare till sina kompisar.

Redan 1988 började neurologerna i USA försöka informera kring att en ung hjärna påverkas mer av alkohol än en fullt utvecklad hjärna i vuxen ålder. Forskarna hade dock svårigheter att kommunicera sina fakta publikt och det öppnade dörren för MADD att tillsammans med forskningen skapa ett pedagogiskt verktyg – Protecting You, Protecting Me.

MADD Sweden har som första land utanför USA nu påbörjat förankringen av programmet i Sverige. Som första skola i programmet har Lindöskolan i Kalmar valts ut. Denna skola började delta i programmet 2008 tillsammans med 7 av Linnéuniversitet. Projetket kommer att köras i Kalmar till 2013 och sen genomförs en kvalitetsutvärdering i Linneuniversitetets regi.

Protecitng You / Protecitng Me har evidens i USA och MADD Sweden hoppas att resultatet av Linnéuniversitets utvärdering ska visa att programmet fungerar även i Sverige.

Det yttersta målet för projektet är att barn och unga genom programmet ska få tillgång till kunskaper och verktyg för att kunna göra de goda valen och vilket skulle kunna betyda att exempelvis skjuta upp sin egen alkoholdebut eller säga ifrån om kompisens förälder som ska köra till träningen luktar alkohol.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: