Drabbad av Rattfylleri- en enkätundersökning

Undersökande enkät om konsekvenserna efter en rattfylleriolycka

Kunskap och erfarenheter om konsekvenser av alkohol-/drogrelaterade trafikolyckor i Sverige är viktiga att följa upp för att kunna skapa förståelse för den trafikskadade människan och hennes närståendes situation. En sådan kunskap är också värdefull för att bl.a. det sociala omhändertagandet ska kunna förbättras i framtiden. Mot bakgrund av detta har det under 2010 genomförts en enkätundersökning av MADD via Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) i samarbete med Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och Institutionen för kirurgi vid Umeå universitet.

 Syftet med undersökningen är att sammanställa erfarenheter från närstående. Undersökningen finansieras med stöd från Stiftelsen Ansvar för Framtiden.

I studien undersöktes konsekvenserna av en alkohol-/drogrelaterad trafikolycka för närstående och personer som själva har skadats vid en rattfylleriolycka. Begreppet olycka har i enkäten betydelsen neutral skadehändelse. ”Olycka” ska alltså inte uppfattas som att den skulle vara ödesbestämd eller utan uppsåt.

 Undersökningen har följt Vetenskapsrådets forskningsetiska principer och besvarades anonymt. Inom kort kommer Du här på sidan att kunna ta del av resultatet av studien.

Har du frågor?

Hör av dig till Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef vid MHF och Fil. Dr. i etnologi, tel. 070-697 00 22 eller e-post lars.olov.sjostrom@mhf.se.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: