Rattfull tog Rickards liv

Det var den andra oktober 2011 som olyckan inträffade.

– Det är den värsta morgonen i hela vårt liv, när det knackar på dörren halv sex på morgonen och det står två poliser och en präst utanför dörren. Det finns inte ord. Man tror man lever i en dröm. Man går och väntar fortfarande nästan på att han ska komma, berättar Mats Sjöö, pappa till Rickard.

Lördagen den första oktober hade Rickard, 17 år, varit på fest i Örebro, och fick lift hem till Garphyttan. Men bilen kom i hög hastighet i en kurva på en 30-väg. Föraren körde av vägen, bilen voltade och flög ungefär fyra meter upp i luften innan den landade igen. Rickard Sjöö omkom på platsen.

– Rickard är ju med i våra tankar dygnet runt, det är ju så. Han finns på bild i varje rum i huset, säger Mats Sjöö.

Föraren uppmätte 1,23 promille alkohol i blodet vid olyckstillfället.

Varje år dör i snitt omkring 75 personer i Sverige på grund av alkohol i trafiken, enligt siffror som Trafikverket tagit fram åt Motorförarnas Helnykterhetsförbund. För Mats Sjöö och hans fru så har en väg framåt varit att delta i kampen mot rattfylleri. Genom sitt engagemang i föreningen Mothers Against Drunk Driving vill de sprida kunskap.

– Regeringen måste dels ge polisen mer resurser för att kunna vara ute mer på vägarna. Det är inte tillräckligt i dag. Sen måste det informeras mycket mer i skolor och på trafikskolor, för att få in i medvetandet hur farligt det är och hur fort livet kan ändras, säger Mats Sjöö.

Se filmklipp från SVT Tvärsnytt här

(från SVT)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: