Hjältar för barnens skull

Hands On samlade 90 personer som arbetar med att hjälpa barn i missbruksmiljöer.

Deltagarna i konferensen Hands On är sanna hjältar. Varje dag arbetar dessa eldsjälar med att söka upp och stötta så många som möjligt av de 385 000 barn som växer upp i missbruksmiljöer.

– Ett barn ska inte behöva ta hand om sina föräldrar när de ligger och kräks om morgonen.

Uttalandet kommer från Sara, en nu vuxen kvinna som i konferensens inledning berättade om sin uppväxt med en missbrukande pappa. Enligt en kartläggning gjord av Folkhälsoinstitutet är detta en verklighet för vart femte barn i Sverige.

Den insats för dessa barn som visat sig vara mest framgångsrik är stödgrupper. Där får de möjlighet att prata om sin situation och få veta att det inte är deras ansvar eller fel att det är som det är. Grupperna är ofta ett kommunalt initiativ i samarbete med skola, organisationer och lokala kyrkor. En alkoholberoende familjs lagar lyder: ”Prata inte. Lita inte på någon. Känn inte efter.” Stödgrupperna lär ut den exakta motsatsen: ”Prata. Ha tillit. Visa känslor.”

Konferensen Hands On har som syfte att ge nya perspektiv och inspiration för att lyfta alla som arbetar med stödgruppsverksamhet dagligen. Det var andra gången Hands On genomfördes och den samlade i år 90 deltagare. MADD är initiativtagare till konferensen.

– Vi måste bli bättre på att våga se dessa barn, sa Ragnwi Marcelind, statssekreterare hos folkhälsominister Maria Larsson, i sitt inledningstal.

Jane Gaunt, terapeut på Betty Ford Center i USA, talade om beroende ur ett genusperspektiv. Är det värre för barnen om det är mamma som är beroende?

– Självklart är det dåligt vare sig det är mamma eller pappa som dricker, men konsekvenserna för samhället och barnen blir större när det är mamman som har ett beroende.

Dagen avslutades med att Jerry Moe, chef för Children’s Programs, pratade med publiken i ett videosamtal från sitt arbetsrum på Betty Ford Center .

– I vårt arbete är det viktigt att vi verkligen ser varje barns individuella styrkor och inte bara hanterar det som är negativt i deras liv.

Lars Lewerth är projektledare för konferensen. Här tillsammans med några av talarna under dagen – Från vänster: Marie Therese Ayoub, Haninge kommun, Jane Gaunt, Betty Ford Center och Mia Vallin, Lidköpings kommun.


Jerry Moe lyfte och inspirerade deltagarna med sitt engagemang för barnen i missbruksmiljöer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: