Anhöriga lämnas utan stöd och hjälp

Det är inte bara de som kommer i vägen för rattfulla eller drogade förare som drabbas av katastrofen. Anhörigas och vänners liv blir sig heller aldrig likt igen. Men det finns nästan inget stöd att få för de närstående som mister nära och kära.

När olyckan skett och en anhörig mist livet eller skadats av en förare som aldrig borde suttit vid ratten blir många fler än de direkt inblandade berörda. Trots att samhället har en hel del beredskap vid stora katastrofer med många förolyckade är det sämre vid de mindre katastrofer som inträffar dag för dag.

I studien ”Drabbad av rattfylleri – närståendes upplevelser av livsomställning och stöd” har Lars Olov Sjöström, fil dr i etnologi och trafiksäkerhetschef vid MHF och Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och docent i trafikmedicin vid Umeå universitet djupintervjuat 49 personer, en majoritet av dem kvinnor, om hur rattfylleriolyckor drabbat dem som stått vid sidan om.

Läs vidare i artikeln i Motorföraren 5-11 här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: